www.lund-vinten.dk

 
Landposten
KFUM Spejderne
Lund IF
Lundskolen
Lund Vandværk
Lund Løbeklub
Tamdrup Centret
Tamdrup PensionistKlub
 - Udvalget
 - Program
 - Jubilæum 2016
Tamdrup Sognearkiv
Tamdrup Tennisklub
Team Lund
Tamdrup Kirke
Vinten Forsamlingshus
Vrønding
Honum og Ome. Skytteforening
Virksomheder i Tamdrup
Infotavle-Brugsen
FDF-Horsens-Musik
DIN forening ..
Forsiden
 


 

 Tamdrup PensionistKlub

Program 2019 – 2020

I 2018 fulgte vi i Blichers fodspor

I 2020 går turen til Gl. Estrup 

Program

Torsdag den 12. september 2019 kl. 12.45

Udflugt til Søby brunkulslejer

 

I 30 år fra begyndelsen af Anden Verdenskrig i 1940 frem til 1970 blev der for alvor udvundet brunkul i Søby Brunkulslejer. Arbejdere strømmede til og bosatte sig med familier i skure, træhuse, udtjente rutebiler – en enkelt bosatte sig i nogle år i et klædeskab, han havde slæbt med.

      

I det første tiår foregik brydningen af kullene næsten udelukkende ved håndkraft – både af nød, men også for at give flest mulige arbejde og for at få kullene op i så gode og store stykker som muligt.

 

NB: Vi kører en tur rundt i området med en lokalkendt guide.

 

Pris: 120 kroner inkl. kaffe og kage

 

Tilmelding onsdag den 4.sep. 2019

til Knud Jørgensen på tlf.: 75 65 48 25 mellem kl. 08.30 – 10.30

Busafgang: Præstegården kl. 12.45, Brugsen kl. 12.55, Toftevej kl. 13.00

  

Torsdag den 10. oktober 2019 kl. 14.00

Billedforedrag: Mette og Poul Nørup

En langsom rejse fra Esbjerg til Rom

 

Cykelturen begynder i Esbjerg og går via Bremen langs Weser-Radweg til Hann. Münden ved Kassel. Herefter med den smukke Romantische Strasse til Donauwörth, der var Romerrigets nordlige grænse. Nu følger vi den gamle hærvej, Via Claudia Augusta, over Alperne. Vejen blev anlagt til militære formål af Kejser Claudius år 46-47 e.Kr. Efter ”klatreturen” over Alperne cykler vi på Po-Sletten gennem Toscana til Trasimenersøen i Umbrien, hvor Hannibal med sine elefanter (217 f.Kr.) lokkede romerne i et baghold under den 2. Puniske Krig. De sidste ca. 200 km følger vi en vej, der fører os direkte til Vatikanstaten og Peterspladsen, hvor cykelturen slutter.                                                                                                                

Vi viser billeder og fortæller om udvalgte steder fra turen og ”Den Evige Stad”

  

Klubben serverer kaffe/te og wienerbrød

Entre: 40 kr.

  

Torsdag den 14. november 2019 kl. 14.00

Foredrag: Jørn Tranekjær Andresen

Min far og hans familie overlevede Hitler

Grænselandets dramatiske historie fra 1920 til 2. verdenskrigs afslutning levende beskrevet gennem min tyske, men dansksindede families skæbne. I 1892 blev min bedstefar født i Kalleshave ca. 10 km syd for den nuværende dansk/tyske grænse. Han overtog slægtsgården, fordi storebroderen faldt under 1. verdenskrig. Her kom min far til verden i 1925, samtidig med at familien tog et bevidst valg og erklærede sig som danske trods et (uforstående) tysk befolknings-flertal. Da Hitler tog magten forværredes vilkårene for min familie og alle dansksindede i Sydslesvig radikalt. Min far og hans tre brødre indrulleredes mod deres vilje i den tyske krigsmaskine. Mirakuløst nok overlevede de alle denne rejse i helvede, hvilket er omdrejningspunktet for foredragets anden halvdel. I sidste ende bekræftede tyskernes amok løb under Hitler blot deres egen nationale selvfor-ståelse. De var danske... ikke tyske. Og på hver deres måde viede min far og hans tre brødre bagefter deres liv til at arbejde for det danske mindretal.

Foredraget suppleres af private fotos, billeder, oversigtskort og korte autentiske lydindslag.

                    

NB:Jørn Tranekjær Andresen tilhører det danske mindretal i Sydslesvig, men har boet i Danmark siden 1969.

 

Klubben serverer kaffe/te og wienerbrød.

Entre: 40 kr.

  

Torsdag den 12. december 2019 kl. 14.00

Julehygge

Lisa fra ”Lisas blomster” kommer igen og viser os, hvordan hun laver juledekorationer. Disse dekorationer bliver bortloddet, ligesom alle blomsterne på bordene.

Vi synger nogle julesange og Dorte fortæller en julehistorie.

     

 

 

Steen spiller lidt kendt julemusik og han spiller naturligvis også til de julesange vi synger.

 

 

Klubben servere kaffe/te og lagkage

Entre kr. 40

  

Torsdag den 9. januar 2020 kl. 14.00

Foredrag: Poul Marcus

Jacob A. Riis. Den mest indflydelsesrige dansker i USA historie

 

I 1870 emigrerede Jacob A. Riis til USA, fordi han ikke måtte gifte sig med sin elskede Elisabeth på grund af standsforskel.

I adskillige år hutlede han sig gennem tilværelsen i New Yorks fattigkvarterer, indtil han blev ansat som politirapporter. Han skrev om det han kendte på egen krop:  sult og fattigdom.

Med sit kamera sørgede han for, at millioner af sultne og ekstrem fattige indvandrere ikke blev glemt, men blev trukket frem i lyset. Han blev verdens første pressefotograf.

Jacob A. Riis var i mellemtiden blevet journalist og havde købt en avis. Den solgte han igen året efter for fem gange købesummen og tog hjem til Ribe og giftede sig med Elisabeth i 1876.

 

I 1889 slår han igennem med tidsskriftsartiklen ”Hvordan den anden halvdel lever” og bliver senere af præsident Theodore Roosevelt kaldt ”New Yorks nyttigste Borger” – fordi han var med til at sætte en social dagsorden.

 

I dag kan man ikke skrive socialhistorie i USA uden at komme ind på Jacob A. Riis's betydningsfulde og banebrydende arbejde.

 

Klubben serverer kaffe/te og wienerbrød

Entre: kr. 40

  

Torsdag den 13. februar 2020 kl. 14.00

Orientering, regnskab, valg og banko

En gang om året har vi orientering om året der gik samt valg af medlemmer til pensionistudvalget.

Vi vil også gerne høre jeres mening og meget gerne modtage forslag til emner til næste år.

Vi slutter eftermiddagen af med banko. Der vil som sædvanlig være mange fine gevinster

 

 

 

Entre 40 kr. inkl. 3 plader. Ekstra plader koster 15 kr.

Klubben servere både kaffe/te og brød

  

Torsdag den 12. marts 2020 kl. 14.00

Foredrag: Azra Hasanbegovic

At kommunikere er at leve

Fra flygtning til byrådsmedlem og selvstændig konsulent

 

Kommunikation og forståelse er alfa og omega i samliv, fællesskab og inddragelse. Jeg går meget op i en anerkendende og ligeværdig kommunikation, som en vigtig forudsætning for at kan være sammen, selvom vi er forskellige. At kommunikere betyder at mene, det man siger og vise det med sin krop og sine handlinger. Derfor er at kommunikere at leve.

Azra Hasanbegovic er uddannet jurist og var dommer i det tidligere Jugoslavien (Bosnien) før hun måtte flygte med sin mand og 2 mindre børn. Hun sad i Sandholmlejren i 3 år.

Azra fortæller: I Danmark har jeg suppleret mine faglige kompetencer ved at læse på Diplomstudiet i offentlig forvaltning, hvor jeg har taget bl.a. organisations og personlighedspsykologi og erhvervsjura. På den måde har jeg fået et mere nuanceret billede af det danske politiske-, sociale- og erhvervsliv.

Azra Hasanbegovic (S) har siden 2014 været byrådsmedlem i Vejle Kommune, hvor hun er medlem af Sundheds- & Forebyggelsesudvalget samt Seniorudvalget.

 

Klubben serverer kaffe/te og wienerbrød

Entre: 40 kr.

  

Torsdag den 14. maj 2020 kl. 12.45

 

Udflugt til ”Ernsts Samlinger” i Assens

 

I sølvvarefabrikant Frederik Ernsts lejlighed på første sal, kan du nyde et hav af sølvgenstande, porcelæn, kunst og interiør fra hele verden. Den autentiske lejlighed rummer en unik samling med referencer til det royale. Den står i dag stort set som Frederik Ernst selv indrettede den. I de sidste leveår viste fabrikanten selv rundt i lejligheden og samlingen, som er ind-rammet af de bygninger, der igennem 60 år var rammen om sølvvare-fabrikationen.

Udstillingen står i de gamle fabrikslokaler, som tidligere rummede en af provinsens største sølvvarefabrikker. Fra 1890 og helt frem til 1954 blev der produceret sølvvarer til både ind- og udland.

Gårdhaven er en oplevelse for både have- og historieinteresserede. Haven er en dejlig oase, her kan du nyde en fredfyldt stund, væk fra byens hovedgade. Haven er genskabt i 2016.

Vi får 1 times rundvisning

Pris: 120 kroner inkl. kaffe og kage

 

Tilmelding onsdag den 6.maj.2020

til Knud Jørgensen på tlf.: 75 65 48 25 mellem kl. 08.30 – 10.30

Busafgang: Præstegården kl. 12.45, Brugsen kl. 12.55, Toftevej kl. 13.00

  

Torsdag den 11. juni 2020 kl. 8.00

Udflugt til Gl. Estrup.

”Det grønne museum” og ”Herregårdsmuseet”

 

Hvornår ”Gammel Estrup” blev opført, er uvist, men ved arkæologiske udgravninger på voldstedet er fundet bygningsrester fra 1300-tallet, og gennem middelalderen findes også vidnesbyrd om de perioder, hvor godset har været en del af jordstridigheder eller er blevet ødelagt i forbindelse med krig. Siden 1930 har Gl. Estrup været museum.

    

Gl. Estrup er delt i to museer, nemlig ”Det grønne museum”. Det som tidligere blev kaldt ”Dansk Landbrugsmuseum”. Det omfatter skovbrug, landbrug, havebrug og mad. Det andet museum hedder ”Danmarks Herregårds museum”. Det omfatter herremænd og herregårde.

 

 

Pris: 350 kroner inkl. rundstykker, middag og kaffe

Tilmelding onsdag den 3. juni 2020

til Knud Jørgensen på tlf.: 75 65 48 25 mellem kl. 08.30 – 10.30

Busafgang: Præstegården kl. 8.00, Brugsen kl. 8.10, Toftevej kl. 8.15

  

 


 

webdesign: www.dengamlekøbmandsgård.dk - Silkeborgvej 182 - 8700 Horsens. Tlf.: 5083 1304